2016. április 5., kedd

Tiétek a pálya! - 2.nap


Eljött a második nap. Az előző napi feladatokat jól és örömmel teljesítették a gyerekek. Kíváncsian vártuk, hogy a következő kihívással hogyan birkóznak meg. A mai nap témája a családi élet. Nem könnyű téma egy olyan iskolában, ahol a gyerekek nagy százaléka családi problémákkal küzd.

A mai feladatok:

  • Beszélgetés az iskolapszichológussal a családról, az önálló életkezdésről, a családtervezésről. 



  • Szerepek a családban - beszélgetés arról, hogy hogyan változtak a történelem során a családi feladatok, szerepek napjainkig. Mi a szülők feladata, kötelessége? Mi a gyerek feladata, kötelessége?

  • Albérletkeresés, lakhatás: keresés az interneten, Hogyan találjunk megfelelő albérletet? Mit engedhetünk meg a jövedelmünknek megfelelően?  Ezekre a kérdésekre keresték a választ a diákjaink. Különböző családoknak kellett albérletet keresniük.
 

  • Családi helyzetek, szituációs feladatok - Ezen az állomáson az iskolai szociális munkások közreműködésével egy-két családban előforduló szituációt kellett eljátszaniuk a csapatoknak,majd közösen megbeszélték a tapasztalatokat. Az ilyen szituációs feladatok jó lehetőséget nyújtanak az egyes csoportok közötti differenciálásra is, hiszen a diákok eltérő problémákkal találkoznak mindennapi életük során.


  • Sportol a család - Az állomáson egy kerettörténet várta a gyerekeket, a család reggeli indulását szimulálták. A feladat Sinka Szilvia ötlete alapján készült. Egy kis kocsin elindult a család, a szülők és a gyerekek, először a bölcsődébe vitték a gyereket, ahol egy öltöztetős feladat várt rájuk. Ezt követte az óvoda, majd az iskola, ahol puzzle és számolási feladatokkal kellet megbirkózniuk. A munkahely felé haladva defektet kapott a jármű, ezért azt kézben vitték tovább, majd fel kellett jutni az emeletre is.




  • Családtervezés, fogamzásgátlás: Ezen az állomáson a családtervezéssel, fogamzásgátlással kapcsolatos témákról volt szó, a kapcsolódó feladatok (Álló Bernadett munkái) ide és ide kattintva érhetők el. A feladatok végrehajtását követően az ismeretlen fogalmakat beszélték meg, illetve kérdéseket tettek fel a gyerekek érdeklődésüknek megfelelően.

  • Kirándul a család - Milyen költségekkel jár egy családi kirándulás? Ezen az állomáson egy család kirándulásának költségeit számolták ki a csapatok, az egyes részfeladatokat egymás között felosztva.
A feladat egy része OneNoteban

  • Családi költségvetés - Ezen az állomáson a család rendszeres és alkalmi bevételeiről, rendszeres és alkalmi kiadásokról volt szó. A feladat második részében egy adott költségkeretből (5000 Ft) kellett megtervezni egy három fős házibuli költségvetését.



  • Lakatlan sziget - Mi lenne, ha..? Ha egy kirándulás balul sülne el és egy lakatlan szigeten kötnétek ki? Ha csak egymásra számíthattok? Ha a csak néhány eszközt sikerülne megmenteni? A feladat: túlélni a katasztrófát.

  • Ezen a napon egy külső szakértő is ellátogatott hozzánk, Álb Anita, a Gyermekjóléti és Családsegítő Központ munkatársaként a családok adósságkezelési problémáinak megoldásával foglalkozik. A beszélgetés során nemcsak az adósságkezelés, hanem a hitelek és a takarékoskodás is szóba került. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek tudjanak erről a lehetőségről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése